Az Európai Szövetség a Depresszió ellen (European Alliance Against Depression, EAAD, www.eaad.net) egy németországi központú nemzetközi, nonprofit szervezet, amely az EU által korábban finanszírozott EAAD projektekből (2004–2011) jött létre. Jelenleg 20 ország alkotja Európából, valamint tagja Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Chile. Kattintson ide a résztvevők listájának megtekintéséhez.

A program alapelve a négyszintű beavatkozás, amelynek keretében a helyi erőforrásokra támaszkodva az alábbi csoportok számára szervezünk helyi képzéseket, programokat, biztosítunk szakmai segédanyagokat, segítjük, ösztönözzük a helyi összefogást, együttműködést:

-háziorvosok
-közösségi segítők, “kapuőrök” (alap- és szakellátás és civil szervezetek, pedgógusok, katasztrófavédelem, OMSZ, rendőrség, stb.)
-érintettek, magas kockázatú csoportok
-lakosság

Az EAAD részeként az iFightdepression.com portálon a depresszióval kapcsolatos legfontosabb információk, valamint egy online önsegítő eszköz érhető el, amelyet az enyhe és közepes depresszióban szenvedők számára hoztak létre a tünetek kezelése céljából. Mind a honlap, mind az önmenedzsment eszköz a négyszintű beavatkozás koncepciójának szerves részévé vált, és jelenleg az EAAD partnerei és a depresszió és az öngyilkossági magatartás elleni helyi szövetségek hálózatai terjesztik és integrálják az ellátásba.