A lelki egészség támogatása munkahelyi környezetben

A depresszió és a szorongás a két legelterjedtebb lelki egészséget érintő kihívás az Európai Unió munkahelyein. Nemcsak nagy szenvedést okoz, hanem a termelékenységet is csökkenti, ami a világgazdaság számára évente 1 trillió euró költséget jelent. Különösen kiszolgáltatottak a kis- és középvállalkozásokban (kkv-k) dolgozók. A legtöbb kis- és középvállalkozás (kkv) ugyanis korlátozott eszközökkel rendelkezik az alkalmazottaik lelki egészségének támogatására és mentálhigiénés beavatkozások biztosítására. A program célja a lelki egészség és jóllét javítása, valamint a depresszió és az esetleges öngyilkossági gondolatok mérséklése Európában és Ausztráliában található kkv-k alkalmazottainak és munkáltatóinak körében.

A program célja

A program célja a lelki egészség és jóllét javítása, valamint a depresszió és az esetleges öngyilkossági gondolatok mérséklése Európában és Ausztráliában található kkv-k alkalmazottainak és munkáltatóinak körében. A MENTUPP projekt (Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Setting, https://www.mentuppproject.eu/) elsősorban az építőipar, az egészségügy, valamint az információs és kommunikációs technológia (IKT) ágazataira összpontosít, mivel számos vizsgálat mutatott rá, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos kihívásoknak különösen ezekben a szektorokban van nagyobb kockázata.

A programban való részvétel előnyei

A felajánlott beavatkozások bizonyítékokon alapulnak, ezért várhatóan előnyösek lesznek a résztvevők számára, függetlenül attól, hogy van-e klinikailag releváns mentális egészségi vroblémájuk vagy nincs. A bizonyítékokon alapuló beavatkozások alapján várható, a résztvevők által megtapasztalható előnyök lehetnek a stressz, a kiégés, a depressziós és szorongásos tünetek csökkentése, valamint a pszichológiai problémákkal kapcsolatos megbélyegzés potenciális csökkenése. A programban való részvétel várhatóan javítja az általános lelki egészségi állapotot, amelynek pozitív hatása lesz általános közérzetre és munkateljesítményre.
Korábbi projektekben a jelen kutatásban felhasznált beavatkozások negatív következmények nélkül gyakoroltak jótékony hatást a mentális egészségre. Ezért a továbbiakban sem várható, hogy bármilyen káros hatással lennének a résztvevőkre.
Figyelembe véve a COVID-19 rövid és hosszú távú hatásait – ideértve a munkatársakat érintő fokozott stresszt és szorongást, azt, hogy nehezebbé vált lelki egészséggel kapcsolatos kérdésekben segítséget kapni, vagy a pandémiához kapcsolódó egyéb hatásokat – a program nagyon aktuálissá vált! A kkv-k olyan eszközökhöz juthatnak a programban, amely segít a lelki problémák, különös tekintettel a depresszió és a szorongás enyhítésében az alkalmazottak körében.

A program hivatalos oldala:

mentuppproject.eu