EAAD kampányok megvalósítása, civil szervezetek, önkénteseik segítségével Szekszárdon és vonzáskörzetében

Az EFOP-1.3.5-16 projekt keretében az EAAD négyszintű depresszió és öngyilkosság megelőző program bevezetésére került sor Szekszárdon és vonzáskörzetében. Az EAAD program célja volt a depresszió destigmatizálása, a tünetek jobb felismerése, a betegeknek a szükséges segítséghez, az ellátórendszer megfelelő pontjára való eljuttatása.

A program során megszólításra kerültek és képzéseket kaptak a háziorvosok, közösségi segítők, programokat biztosítottak a kockázati csoportoknak valamint közösségi kampányt folytattak. A program megvalósítása a helyi civil szervezetek bevonásával történt. A különböző rendezvényeken az EAAD anyagok terjesztése és a hozzá kapcsolódó ismeretátadás történt különböző programok (tájékoztatás, beszélgetés, workshop, képzés) formájában.

A projekt keretében telefonos lekérdezéssel mérték fel a lakosság depresszióval, depressziós betegekkel kapcsolatos attitűdjeit és ismereteit.

Eredmények:

A program célcsoportjai a fiatalok (25 év alattiak), illetve az idősek (65 év felettiek) voltak, a körülbelül két és fél éves munka során több mint 5000 kontaktust teremtettünkk velük. A szakmai konferenciákon, a workshopokon kívül, az „Őszinte Szó” szolgálat keretében segítő kapcsolatokat is rendszeresítettünk. A különböző programokban résztvevők számára konzultációs lehetőséget és továbbképzési programokat biztosítottunk.

A projekt során mintegy 1.000, leginkább középiskolás fiatalt sikerült elérni, elsősorban iskolai érzékenyítő programokkal, amelyek bevezetői lehetnek a korosztály önkéntes munkába való bekapcsolódásához. Ennek elősegítésére további programok szervezése történt.

Az idősebb korosztályból 3000 személyes találkozás teljesült, tájékoztatókkal, képzésekkel, rendezvényekkel. Ők folyamatosan kapcsolatban maradtak a programmal, és a változatos elemekben aktívan részt vettek benne.

Sajtómegjelenések:

Hadat üzentek a depressziónak Szekszárdon is

Mindig vannak intő jelei a gyermek- és ifjúkori depressziónak